Hopp til innhold

Los Lobos

Det er rart med det.

Jeg trodde at Los Lobos var ”La bamba”, og kun det. Du husker sikkert slageren fra 1988, danselåten som toppet listene i USA tre uker på rad? Jenta i musikkvideoen tok seg bra ut, men jeg likte faktisk bedre Glenn Medeiros og hans ”Nothing’s gonna change my love for you”.

Så feil går det an å ta.
Jeg var 12 år.

Seinere la jeg merke til at gitarist David Hidalgo dukket opp på plater med helter som Tom Waits og Elvis Costello. Diverse anmeldere kalte Los Lobos ”verdens beste band”.

Hva i all verden?
De småfeite meksikanerne som sang ”La bamba”?

Ja da, det er lov å le. Men hvordan skulle jeg kunne vite at Los Lobos kommer fra Los Angeles, ga ut sitt første album i 1977, kan spille ethvert instrument som finnes, behersker alle mulige sjangre – og er en av de mest bemerkelsesverdige amerikanske gruppene siden The Band?

”Kiko” er Los Lobos sitt mesterverk.
Plata er en drøm i blått.
Den er rytmer i alle retninger.
Den er tradisjon og mangfold.
Den er helt unik.

Stemmer kommer og går. Sirkuset er på vei. Navn risses inn i trestammer. ”Kiko’” er åpne dører og lukkede rom. Den er engler med skjulte fjes, tog som ikke stopper, hjerter som jages bort.

Jeg har allerede nevnt The Band. Der Robbie Robertson, Garth Hudson, Rick Danko og Richard Manuel sugde til seg næring fra grenselandet mellom Canada og USA, streifer ”ulvene” fra Los Angeles rundt i området ned mot Mexico.

Los Lobos er minst like bevandret som Ry Cooder i den amerikanske musikkarven. Kunnskapen strekker seg fra tradisjonell tex-mex til Beastie Boys. Men bandet har også hørt The Beatles og Richard Thompson.

Cesar Rosas, den tredje låtskriveren i Los Lobos, nøyer seg med to bidrag på ”Kiko”. ”That train don’t stop here” og ”Wicked rain” forstyrrer ikke helheten, men er heller ikke høydepunkter.

”Kiko” er David Hidalgo og Louie Pérez sin plate. Hvis Los Lobos hadde vært The Beatles, ville Louie Pérez vært John Lennon. Han er kunstneren, visjonæren, dikteren. Han er mannen bak de fleste av gruppas tekster.

Selv om alle medlemmene i Los Lobos er talenter utenom det vanlige, er det noe spesielt med vokalisten og gitaristen David Hidalgo. Han er Garth Hudson og Robbie Robertson rullet i ett. Hadde man droppet et nyoppdaget, hittil ukjent strengeinstrument på trappa hans om morgenen, ville han ha behersket det til fulle tidlig på ettermiddagen.

Jeg synes også at han kan minne litt om Rick Danko, den aldeles enestående sangeren i The Band, mannen som hadde et helt eget filter på stemmebåndet. David Hidalgo har noe av det samme. Bare hør ”When the circus comes to town”, eller ”Angels with dirty faces”. For ikke å snakke om ”Kiko and the lavender moon”. Jeg kunne ha fortsatt i to avsnitt til.

Los Lobos er et av mine favorittband.
Nå liker jeg til og med ”La bamba”.

Hvor er det forresten blitt av Glenn Medeiros?