Hopp til innhold

Timbuktu


Svenske Timbuktu og bacingbandet Damn! er blant høydepunktene på Drammen Elvefestival. Rap’eren opptrer på samme dag som Kurt og Katie Melua.

Timbuktus album «Alla Vill Till Himmelen Men Ingen Vill Dö» fra 2005 lå 38 uker på VG-lista. Nå er rapperen aktuell med oppfølgeren «Oberoendeframkallande».
Timbuktu har på forbilledlig vis satt hiphop-kulturen inn i en svensk kontekst og fått rap på skånsk til å høres like fet ut som om den skulle kommet fra Bronx. Timbuktu er fra Skåne, den sørligste delen av Sverige, og rapper på den lokale dialekten. Han har lansert fire album, og har etablert seg selv som en politisk rapper. Viktige inspirasjonskilder er folkemusikk, amerikansk blues og musikk fra Vest-Afrika og Jamaica.

Timbuktu, eller Jason Diakité som han egentlig heter, er en god norgesvenn. Han har besøkt Norge gjentatte ganger de siste to årene, og i år er han like godt aktuell på Øyafestivalen, Quart og Slottsfjellfestivalen. For å ikke glemme Roskilde og Hultsfred!

Timbuktu startet sin rappekarriere tidlig på 1990-tallet, og ble raskt populær på hip-hopscenene i Malmö, Stockholm og København. Rundt midten av 1990-tallet startet han gruppen Excel, sammen med en dansk rapper. I 2000 lanserte han sitt første album, T2: Kontrakultur. Det doble albumet innholdt en CD med engelske tekster, og en med svenske tekster. Rundt den samme tiden som han spilte inn T2, var han på turne med de to andre kjente svenske rapperne Petter og Thomas Rusiak.